tingkatkan trafik!

banner

Theatre Natrah 2 very Awesome!


Semalam,berkesempatan untuk menyaksikan teater Natrah...
Memang dah lama nantikan saat nie...
menjejakkan KaKi yang "comel"...(hehe..sy sudah mula mengarut)
Ke Istana Budaya
Wah terujanya!!!...x dapat den kaborkan....hihi..
(Ok tasya! cukup dengan keterujaanmu!..hihi..).
Buat malu sajer,,


Sebelum masuk ke panggung tu sempat
jugakk "berpossing-possing.."
hehehe...


berebut you!... orang yang  nak snap gambar....
siap kena ambil turn lagi...
huh,nasib baik kami sempat..hehe...
Walaupun hanya gambar potret sahaja..




hah!!,,,yang nie memang orang berebut..ye lah pelokon utama tu...
Tapi tidak termasuk yang berbaju ungu ty yerk...



Punya lah dok  teruja.....
Tiket pun siap kami  snap.hehehe..
jakun norh!!!....





Dengan mase yang ada,tangan nie dok gatai-gatai snap-snap gambar...
sekali terdengar satu pengimuman,,,
"harap maklum,kepada semua penonton,harap mematikan
 segala alat perakam atau kamera anda kerana  pementasan akan di mula sebentar lagi"
Wuwuwaa!!..ini bermakna tidak boleh mengambil gambar semasa pementasan...
huhu..spoil betul mood masa tuu...

Ceritanya memang mengujakan....
dari awal bermula dengan watak Natrah 70-an yang di pegang oleh Sofea jane...
kemudian disusuli dengan adengan nyanyian ala-ala bolywood  antara natrah 9 tahun,natrah di waktu sekolah,
dan natrah pada usia remaja...


Antara dailog-dailog yang saya ingat dalam scene nyanyian tu,

"Saya tengok warna rambut dia, cantik macam sabut kelapa!"
''eh-eh..."

"Saya dengar suara dia sedap bak buluh perindu!"
"eh.Iyer ker?"

Saya tengok  badan dia cantik macam biola!"
"eh-eh-eh"

"Ee eh.....Pandainya  anak orang Putih beri salam yerk!"
"Anak saya bukan anak orang Putih!"


Watak Umi Aida sebagai Mak Aminah memang best..
sangat berseloroh...
syabas! untuk Umi Aida...


Credit to google..hehehe...

Watak Natrah dan Mansor sangat serasi...
Suka tengok mereka berdua...yang malu-malu kucing apabila diperkenalkan..hehe...
Remy Ishak pulak sangat comel pabila scene yang memerlukan beliau
berjoget.!!comel sungguh..bersemangat sekali!..
 bukan senang tau nak tengok "duta dashing" berjoget..hehehe
Ibu kepada Mansor nie namanya mak Wok,
tak disangka-sangka rupanya Mak Wok itu
lakonan oleh Ziela Jalil....


wah!!!..waktu nie remy berjoget dengan bersemangat sekali...hehehe..


Snopsis Natrah....

Maria Hertogh adalah gadis keturunan Belanda yang diserahkan oleh ibunya, Adeline dan neneknya, Nor Louisenya kepada Che Aminah untuk dipelihara tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika, dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai. Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.
Berlaku perebutan hak penjagaan antara Che Aminah dan ibu bapa Natrah di Belanda. Che Aminah yang diwakili peguam bela Encik Ahmad Ibrahim, menang kes rayuannya dan Natrah dikeluarkan daripada York Hill. Kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin tetapi mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya..
Konflik agama dan isu penjagaan yang telah menyebabkan terjadinya rusuhan di Singapura. Ikutilah kesudahannya!

Ending bagi Natrah ini walaupun masih banyak tidak dirungkaikan,misalnya
bagaimana kehidupan che aminah selepas itu,tetapi masih tetap memberi impak kepada saya..
huhuhu...sedihlah Mansor akhirnya berkahwin dengan wanita lain ...

~Maya kenapa kamu sungguh comel sekali??...hihihi~

Contest Gambar kenangan Sekolah dulu2.


Dalam beberapa hari ni tangan nie dok gatal mahu join contest-contest...hihihi...
Yor ler ,mana tahu ada rezeki.....Alhamdulillah....
bila dah mula berjalan-jalan ke blog-blog orang nampak lah satu
contest nie ....
tajuk dia.....
Contest gambar Kenangan Sekolah Dulu2....
Menarik gak!...zaman sekolah-sekolah dulu...
hehehe...


Contest nie anjuran  cik idasayang kamu....
saya pun sayang cik ida gak!..muakkss 5x..(melekat air liuk cket..hihi)
Banner Cik idasayang kamu tu adalah...




  Sekarang Turn Saya pula nak pertaruhkan gambar sekolah saya...
Mau tengok semua gambar comeyl saya masa zaman sekolah,,,
ok,tutup mata dulu..
1...2...3....


kami semua comeyl+cute+ ayu..hehe(perah santan)


Naaahhh...nie dia gambar nyer...
sekolah saya dekat johor,Sekolah Menengah permas Jaya..
tahun 2009...Barisan depan depan dua orang kecik molekk nie nama dia
Fara(kiri)..fiqa(kanan)..comeyl betul budak 2 nie...
Yang belakang dari kiri aisya..
sebelahnya yang ayu tu saya lah...
dan sebelah kanan tu alina
ini lah kami....suka sangat bergambar...hehe..
Miss giler dengan this moment...hehe..


Ohh...sebelum saya lupa.....
due date untuk contest nie adalah 
11/01/2011....
wah cantekss ya tarikkh nie wahai cik penganjur....
hehehe...
Untuk maklumat tentang syarat.....korang boleh 
klik kat  sini..
So jom ramai-ramai kita join this contest!!!! 

Perut saya buncit tak??

Beberapa hari lepas saya berborak dengan kakak sy yng paling bucukk,,tetiba dia tanya soklan pada saya...
    " Tasya kamu tengok akak ni buncit tak?
Akak pakai kain semua butang cankuk zip tu tercabut..
buncit sangat ker akak nie?"

 
Alamak!..yang ini sudah teruk nie...hehe

 
 Saya hanya mampu tersenyum memandangnya...hahaha memang buncit pun.tapi saya hanya bercakap di dalam hati takut dia terasa hati pulak,kang nanti dia tak   mau bawak saya  berjimba-jimba....boleh mati kutu nanti saya.hehe.Saya pun membalas pertanyaan dia dengan penuh santun + comel gitu..hehe..


''Buncit Kamu tu masih dalam
keadaan yang boleh di kawal
lagi lah.. tak tau lah nanti
makin ke depan lagi

kemudian dia balas Lagi.dengan muka yang dah macam ayam berak kapur,...

"Yer lah tasya buncit nie...Nie x boleh jadik nie.
kena pakai "Mustajab" nie.."


Credit to pak cik google

saya membalas......
"Alah mula-mula macam macam lah nak pakai ,nak cuba...
tapi nanti dah lelame tgk bende tu x mo...
Perut tetap buncit gak!..
baik ikut cara tradisi kita...
Walau kolot tapi berguna...."

Sebenarnya yang Si Tukang jawab pun sama jugak...buncit gak tapi x nampak lagi ...sendiri shj yng nampak.hehehe...Kemudian Kami menjamau selera makan tengah hari bersama.Lepas sahaja siap makan Saya merangkap "pencuci pinggan setia"memmbasuh segala pinggan dan periuk-periuk belanga (al-maklumlah duduk bujang..self sevice..hehehe)...Kak saya lepas siap mengemas terus dia hempas badan ke tempat beradu...'ewah-ewah sedap jer baring lepas makan..macam raja pulak dia..'Lepas tu saya pun dengan seloroh cakap dekat dia ,

"eh mak cik!..macam mana x buncit,
Lepas makan baring.
Tak sempat makanan tu turun dah baring
.bertambah ke depan lah kebuncitan tu..".


Kakak saya terui duduk sambil buat senyum-senyum kuda dia tu..Aarh!.. ambik kau..nenek dah setart berletiak... Tp nenek nie pun sama gak..hehe,,,

Sebenarnya saya nak kongsi pada kawan-kawan sekalian tentang

 cara-cara mengelakkan perut menjadi buncit.....

1.jgn minum air sebelum makan... apa pun jenis makanan
Kalau gi makan kat luar tu biasakan lah jgn order air dulu...tp boleh ker?kalo dah 'terbegik'x ker naya...

2. jangan makan bersulamkan air
aaahh..yang ni memang kita suka buat.Lagi kalau dapat air tu ada Ais,mau x sedut sampai kering air tu..waktu yang terbaik untuk minum air adalah 15 minit selepas makan.

   3.Biasakan Makan buah Sebelum Mengambil makanan yang berat.
Kalau orang kita buah itu pencuci mulut selepas makan nasi,tp mulai sekarang kita kena berubah..buah itu adalah pencuci mulut sebelum mengambil makanan yang berat.

4.Pengambilan Air putih/suam/jarang yang cukup.
 Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk keluarkan bahan toksin.. Jangan mengubah pengambilan air saat diet kerana banyak bahan yang sulit dicerna dan dapat menyebabkan perut menggelembung.Jadi lah buncit.....

5. Makan Secara tertib yer...
Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang tidak terkunyah secara betul akan  menjadi bahagian-bahagian kecil dan ia  tidak dapat dicerna dengan sempurnaAkibatnya banyak gas yang menimbulkan penggelembungan.Buncit pun terjadi...

6.Jalani senaman secara Teratur.


Bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut keluar dari jaringan dan masuk aliran darah dimana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai air urine.Dulu-dulu masa saya kecil nenek saya selalu pesan biasakan diri buat sit-up biar perut tak buncit.Aduh..menyesal pula tidak buat dari dulu.Sekarang nak buat punya lah susahh!....Punggung pun x boleh angkat.hehehe...
Ada banyak cara yang boleh kita elakkan dari  perut buncit Antaranya ada seperti tertera di atas,Ia terletak pada diri kita,Mau atau tidak mau sahaja...So,kawan-kawan saya menyeru kpd diri saya sendiri juga kawan-kawan supaya mengelakkan perut daripada buncit!...."buncit itu tidak cantik di pandang!..."hehehehe....









 

kids and baby photo contest

Angin sepoi-sepoi di malam hari...Oohh! sejukknyeee....
Rase macam nak duduk dalam selimut saja.Tp berblogging pun best gak!.saya pun terus log in blog saya.tetiba terlihat ada orang ajak saya masuk contest!..warhhh..tak pernah try pun...ini yang buat saya berkobar-kobar mencuba!...hihi...terima kasih daun keladi buat cik shidah yang sudi invite saya...harap harap lain kali sudi-sudi lagi yerk tag saya..hehehe...

contest nie yang anjurkan adalah cik saffiyah......
Jadi dengan rase hormatnya saya menyahut cabaran awak!..
mana tidak nya...
hadiah yang di janjikan boleh kata best jugak!
earring dari lazo diamond jewellery.
white gold lagik!!

ok,,gambar yang penganjur pertaruhkan adalah...


nie wajib di pacak kat side bar entry yer..

ok-ok sekang turn saya pulak mahu pertaruhkan gambar saya pulak!...
bersiap sedia semua...
Jeng..Jeng..Jeng...

   Aaaahh....ni dia!..my niece nie...
Adik Nabil Iskandar..

ok!..sekarang saya mahu antara syarat-sayarat
tuk kamu join ini contest adalah....

1. kamu kamu mesti menjadi follower beliau.  cik saffiyah

2. anda mesti tag kepada 8 orang maksimum.tidak boleh kurang.dan bila anda telah tag anda mesti inform pada kawan anda yang mereka telah ditag.:)

3. letakkan banner contest di sidebar anda.

4. anda mesti sertakan satu gambar.tidak kisah gambar anda zaman baby,zaman anda budak budak,gambar adik anda,gambar anak anda,gambar anak saudara anda..

5. hantar link entry anda didalam kotak komen entry contest ini.

6.mesti mulakan title entry dengan nama contest.

7. wajib diberitahu didalam entry tentang contest ini dan hadiah yang bakal diberi kepada pemenang.

tarikh tutup sehingga 15 DISEMBER 2010 .tetapi terpulang pada saya jika hendak menamatkan tarikh lebih awal.....


 

sekarang kerja saya seterusnya adalah
Menge TAG 8 orang blogger....
Antaranya....
aahhhh.
.sila-sila kan yerk......



        Cik Tieha       Cik Anak gemilang 

Cik Sya       Cik Kinah


So korang, be watch Out!....
hehehe....
terima kasih...