tingkatkan trafik!

banner

"kalaulah" ........

Hai semua!....

kali nie entry saya nak citer pasal "kalau"...
perasan x yang sebenarnya kita, juga saya sendiri suka sangat guna perkataan "kalau"....hentah kenapa lah suka bebenor dengan perkataan tu.Mungkin kerana sudah dibiasakan dengan perkataan itu sampai x boleh lepas...ape ??..x perasan?..hah..meyh dok sini saya kasik contoh yerk...






Contoh 1

"Hai kalau lah Aku ikut cakap kau tadi mesti aku x di timpa musibah kan??"


Contoh 2

"kalau x der aral melintang saya akan datang ke Majlis awak."


Contoh 3

"Kalau Saya dapat jadi Angkasawan kan bagus,alangkah indahnya hidup saya".


Itu antara contoh-contoh yang biasa kita dengar.Banyak sungguh 'Kalau' yang terkeluar.hari tu saya ada dengar satu ceramah dari seorang ustazah nie,,,dia cakap kalau kita amalkan perkataan "kalaulah"..sama juga kita tidak menerima segala qada dan qodar ALLAh.Sama juga kita ingin menentang ape yang telah ALLAH takdirkan pada kita.kemudian saya terjumpa pula satu riwayat hadith nie yang bermaksud:


Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu bahawa Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam pernah bersabda:”Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah daripada mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yang boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata:”KALAULAH aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku. Tetapi katakanlah:”Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yang dikehendaki-Nya, sesungguhnya ‘KALAU’ akan membukakan pintu amalan syaitan.”
[Riwayat Muslim]

Saya terkedu sebentar.mengenangkan diri yang selalu 'berkalau-kalau'.Ia lebih sesuai di tukar dengan perkataan 'Insyaallah',itu lebih tepat.sejenak terfikir,kita perlu berubah untuk sentiasa berfikiran positif dan tidak pernah berakhir dengan kecewa dengan apa yang telah ditakdirkan
. Alhamdulillah dan Alhamdulillah, atas segalanya.

Saya Sudah Addict Dengan Paku & belacan..

Paku Itu Tajam....
Tapi belacan sedap di makan...
Asal negeri orang Putih....
Mereka kacang lupakan kulit...
Ditanah Air.....
Mereka sendiri......

Dalam beberapa hari ni..saya pun x tau macam mana lah boleh sangkut dengan Si paku & belacan...haiyyakkk!!...addict tahap champion to the max nie...hihihi...;)

Mulanya saya dapt tahu pasal paku & belacan nie kat fb,lepas tu bila try search kat youtube...habiss,,semua video dorang saya lantak!..hehehe...
sampi lagu dia pun dah terikut-ikut...









Sedikit bangga lah dengan mereka nie...walaupun hanya society kat sarawak untuk jangka masa yg sekejap tp mereka amat menghargai budaya kita...
So,Kita sbg rakyat Malaysia kena bangga dengan apa yang kita ada....
"Majulah Malaysia"

Macam-Macam......

Salam 1Malaysia!!....
Entry kali nie kan...nak citer pasal ragam-ragam manusia..hahaha..Selasa lepas saya pergi appoinment di PPUKM.biasalah,hidup dengan rawatan memang x boleh lepas dari appoinment hospital.bak kata abah saya hospital 2 macam rumah ke2 saya..haha.
Pagi tu lepas habis sarapan dengan kak nina,saya pergilah appointment tu dengan keseorangan.huhu..tp x pe lah,semalamnya saya dah susahkan dia..hihi!..satu hari dia x masuk kerja nak selesaikan pblem saya coz result chromosome study sy "di hilangkan!"..hilang You!...dah 2 kali I buat tau!..hampeh!habihkan darah ja cucuk tang sana cucuk tang sini.Tapi kali ni saya skip dulu citer tu saya mau citer yang nie dulu...hehehe...

Jam:8.00am
tempat:Neuorosurgery klinik....
saya duk sorang-sorang di satu sudut sambil mendengar lagu yng korang tengah dengar nie+ baca buku..sambil mulut dok sibuk kunyah kacang,tetibe datang sorang makcik nie...
"dik mak cik dok sebelah boleh?
aku pun angguk tanda boleh sambil buat senyum-senyum kambing..hehe x boleh jawab sebab mulut tengah penuh time tu.Punya lah banyak tempat duduk yang kosong sebelah aku yang terpencil ni juagak yang dia nak duduk.musykhil-musykhil.kemudian dia tanya soalan lagi kat saya...
agak-agak doktor panggil pukul baper yer?
saya jawab,
Selalunya dalam pukul 9.30am-10.00am tu dia dah start panggil,,
Makcik :ooh lambat lagi lah yer...

aku senyum sajer...

Mak cik:Aarhh..dik,,kalau gitu adik tengok-tengok lah dulu brooch- brooch nie dulu...dari korea ni dik.kat sini x dak jual sepeket RM 15 amek 2 cik kasik Rm30...




OOh patutlah...skrang baru saya tau ada udang disebalik batu rupenya..Giler kentang la mak cik tu! Satu beg U dia keluarkan,macam-macam lah yang keluar.haik....ada jugak orang macam nie,kat mana-mana pun boleh buat bussiness.hebat!..aku pun dengan muka yang agak-agak sopan +cute cubas jugak belek-belek..(sekadar amek hati..*kuing~kuing)..Pastu aku jawab...

Tassya:terima Kasih yer Cik..rasenye x kot...lain kali lah yer..sekarang x rase nak beli..
tersenyum-senyum aku.kira macam bodek ler,takot kang dia kecik hati pulak..hihi..

Mak cik: ooh, tak pe lah dik..lain kali yer..
kemudian dia kemas kembali segala brooch yang dia bawak ke dalam beg tu balik..pahtu tau apa jadik......

Mak cik:...uuuuhhhhh!!!..panas nyer kat sini,air cond pun macam x rase jer..x panas ker dik?
dia ajukan soalan pd saya,saya senyum juga pada dia..

Tassya:Biasa jer,x lah rase panas sgt...(senyum lagi)
Mak cik :ehh panas lah...mak cik alih tempat dulu lah..mak cik ni ada migrain,kang x pasal-pasal pengsan pulak..Cik galih dulu yerk...

Aku senyum dan mengangguk.tanda ia.dalam hati..terdetik,agaknyer mak cik nie terasa hati kot aku x beli.hihi...;)
Saya menghantar pandangan ke arah mak cik tadi,kemudian dia duduk pula dekat sebelah perempuan x jauh dari tempat duduk saya...'rase-rasenyer mcm mau mula operasi bisness dia...geli hati aku tengok mak cik nie.Habis satu klinik dia ber'tawaf"...carik pelanggan...hihi...dalam hati penasaran.."mak cik ni sebenarnya sakit ker x eh,gaya macam sihat saja..."...hihihi=)